Zsigovits Norbert továbbra is versenyben van az EnduroGP-n az Open 4S világkupa 2. helyéért, miután a második portugáliai fordulón két 3. helyet szerzett. Csapattársa, Szőke Márk az Open 2S világkupában két 2. helyet ért el a visszatérése alkalmával, ezzel lezárta egy korábbi sérülése utáni gyógykezelés időszakát. 

Ismét két versenyzővel állt rajthoz az Enduro Team Hungary, a németországi forduló helyett Portugáliában megtartott EnduroGP-világbajnoki fordulón. Santiago do Cacem térségében köves és homokos pályaszakaszok egyaránt vártak Zsigovits Norbertre és Szőke Márkra, ezek a motorok és a sportolók számára is nagy kihívást jelentettek.

A pilóták a kimerítő etapok között tempós és nehéz talajú teszteken vettek részt, a köves szakaszok próbára tették a gumikat, amelyek már a homokos szakaszok előtt elkoptak, így a laza, mély talajban könnyen el lehetett találni fagyökereket és egyéb szilárd tereptárgyakat. Ez folyamatos koncentrációt kívánt meg a versenyzőktől, ráadásul Szőke Márknak vissza kellett rázódnia a versenyzés ritmusába is.

Ez jól sikerült a számára, hiszen szombaton a 2. helyet szerezte meg egy Sherco SE300 Racing típusú motor nyergében, így az idei második világkupa-hétvégéjén felállhatott a dobogóra az Open 2S kategóriában. Vasárnapra a kategóriagyőzelmet tűzte ki célként, végül újabb 2. helyet ért el, és előrelépett a kategória pontversenyének 6. helyére.

„Pozitívan zárom ezt a két napot, jó eredménnyel, mindkét nap során a 2. helyezett lettem. Ennél többet nem kívánhattam volna magamnak, hiszen befejeztem a versenyt. Nagyon örülök, hogy eljutottunk ide, a csapatban is megvan az összhang. Az első nap során kicsit izgultam, túl gyorsan mentem az etapokon, műszaki hibák is hátráltattak, mert elszakadt a lánc és elgörbült a féktárcsám. A második nap során éreztem, hogy a korábbi sérülésem miatt ez még csak az idei negyedik versenyem volt. Szerettem volna nyerni, de a belga versenyző tapasztaltabb és gyorsabb volt” – nyilatkozta Szőke Márk.

Zsigovits Norbert tovább küzd a világkupa 2. helyéért

A portugáliai forduló Zsigovits Norbert számára is nagy jelentőséggel bírt, hiszen a csákánydoroszlói sportoló az Open 4S kategória pontversenyének 2. helyén várhatta a folytatást. Két 3. helye révén a hétvégén esedékes franciaországi szezonzárót is a 2. pozícióban várhatja, 3 pontnyi előnnyel. A KTM EXC-vel versenyző pilóta szombaton a kategória 2. helyéért is harcban volt, de a szervezők hibásan kijelölt nyomvonal miatt törölték az extrémteszt eredményét, és ez a versenynap eredményét is befolyásolta.

„Homokos pályákon megrendezett versenyhétvégén vagyunk túl, ami annyira nem kedvezett nekem, mert mostanában nem mentem ilyen talajon, ez meg is látszott az eredményen. Az extrémteszten egész jó időket tudtam menni, de a cross- és az enduróteszten nem találtam meg a ritmust. Próbálkoztam mindkét nap mindenféle technikával, de nem tudtam azt az eredményt hozni, amit szerettem volna, így mindkét nap a 3. helyezett lettem. Az első napon mindössze 0,7 másodperccel maradtam le a 2. helyről, ami kissé bosszantó volt a számomra, mert az értékelésből kivették az extrémtesztet, ha az benne marad, akkor megvan a 2. hely, de így a 3. helyen végeztem. Most már Franciaországra koncentrálok és szeretnék minél jobb eredményt elérni” – mondta Zsigovits Norbert a vasárnapi díjkiosztó után.

Az EnduroGP-világbajnokság idei szezonja 2021. október 15-17. között zárul Franciaországban, Langeac környékén, a csapat Portugáliából egyenesen a következő verseny helyszínére utazik.

„Szőke Márk felépülésével újra teljes lett a csapatunk, szombaton és vasárnap egyaránt a 2. helyen zárt, Zsigovits Norbert pedig két 3. helyet szerzett. Le a kalappal a fiúk előtt, ez a hosszú szünet után sikeres visszatérés. Van még egy fordulónk Franciaországban, Langeac városában, bízunk benne, hogy hasonló sikereket érünk el vagy a dobogó még magasabb fokára állhatunk fel. Ez a cél, és Zsigónak az összetett 2. hely megszerzése” – értékelt Hadobás Ádám, az Enduro Team Hungary csapatvezetője.