Sporttörténeti jelentőségű sikert ért el az Enduro Team Hungary színeiben versenyző Zsigovits Norbert azzal, hogy idei második győzelmével bebiztosította az összetett 2. helyet az EnduroGP Open 4S világkupában. Csapattársa, Szőke Márk a franciaországi Langeac-ban megrendezett versenyen 6. és 5. helyezést szerzett. 

Ismét szólt a magyar himnusz az EnduroGP-n, vasárnap a franciaországi Langeac-ban megrendezett versenyhétvégén a 639-es rajtszámmal induló Zsigovits Norbert sikerét ünnepelte a mezőny az Open 4S világkupában. A csákánydoroszlói sportoló idén már másodszor állhatott fel a dobogó legfelső fokára. A szombati 2. helyezése után ez azt jelentette, hogy a kategória összetett pontversenyében is a 2. helyet érte el, ami a reálisan elérhető legjobb eredmény, figyelembe véve, hogy az Enduro Team Hungary csak az idei szezon második fordulójától csatlakozott a mezőnyhöz.

A KTM EXC-t használó versenyzőnek a hegyvidéki, kemény, köves talajon megrendezett tesztek kedvezőbben alakultak a múlt heti, homokos pályák eredményeinél, inkább a nyári, osztrák-bajnokságban futott versenyeire emlékeztette őt. Már a szombati nap során is küzdött a győzelemért, ez végül vasárnapra állt össze. A program a megszokott menetrend szerint a pénteki szuperteszttel kezdődött a versenyzők számára.

„A szombati nap egészen jól sikerült, reggel még egészen hideg volt, és a crossteszten a szemünkbe sütött a Nap, ezért fontos volt, hogy nagyon jól ismerjük a pályát. Az enduróteszten elcsúsztam, az nem alakult olyan jól, mint amire számítottam. Az első kör után a 2. voltam a kategóriámban, és a második körre az volt a célom, hogy ezt a helyezést meg tudjam tartani, nem akartam kockáztatni, így biztonságos, stabil tempóval meg tudtam szerezni a 2. helyet. Ezzel bebiztosítottam az előnyömet a bajnokságban is.”

„A második nap során hasonló volt a terv, viszont az első kör során nem sikerültek olyan jól a tesztek, majd az enduróteszten megint elcsúsztam, így a 2. helyen több, mint 20 másodperc lemaradásban voltam. Arra törekedtem, hogy megtartsam a 2. helyet, a crossteszten egy kicsit közelítettem is az élen álló versenyzőhöz. Az enduróteszten nagyon jó időt tudtam futni és a belga ellenfelem hibázott, így elé kerültem. Az utolsó mért teszt előtt az élre álltam, próbáltam mindent beleadni, így 5 másodperccel sikerült megnyerni a kategóriámat. Nagyon örülök, nem is gondoltam, hogy ez összejöhet, de örülök, hogy újabb győzelemmel tudtuk zárni a szezont.” 

„A versenyzőink itt szerepeltek először a világbajnokság mezőnyében, így az első, portugáliai fordulón nem tudtak pontokat szerezni, ennek következtében csak a sorban hátulról rajtolhattak. Ez megnehezítette a dolgukat, mert náluk jóval lassabb versenyzőket is utolértek, sokszor feltartották őket, ez kizökkentette őket a ritmusból. A fiúk most értékes pontokat szereztek és a következő versenyeken már jóval előrébb rajtolhatnak majd, az övékhez hasonló tempójú pilóták között” – nyilatkozta Hadobás Ádám, az Enduro Team Hungary csapatvezetője az edolói versenyhétvége után.

„Norbi és Márk nagyon jól megoldotta a feladatot; nem volt késésük, tévesztésük, gördülékenyen ment a nap végi szerviz, és mindig tudták a feladatukat. Remekül szerepeltek az egész hétvége folyamán. Szombaton még egy kissé messzebb volt a mezőny eleje, de a fiúk vasárnap már jóval közelebb kerültek a leggyorsabb ellenfelekhez, és voltak ígéretes részeredményeik is. Rutint kell szerezniük, de most már tudják, hogy mire kell számítani, miként zajlik egy világbajnoki versenyhétvége, és még felkészültebben vesznek majd részt a következő versenyeken. A mostaninál még nagyobb sikerek is születhetnek, de elsőre ez is nagyon szép eredmény.”

„A világkupában a négyütemű kategóriában a 2. helyezett lettem, nagyon örülök és nagyon szépen köszönöm minden segítőmnek és szponzoromnak, hogy itt lehettem, a csapatomnak, az Enduro Team Hungary-nek és a MOTAM-nak. Hatalmas áldozat volt mindenki részéről és remélem, hogy meg tudtam ezt hálálni” – nyilatkozta Zsigovits Norbert a vasárnapi díjátadás után.

Szőke Márkot technikai problémák hátráltatták

Az Enduro Team Hungary az előző, portugáliai forduló óta ismét két versenyzővel áll rajthoz, hosszú sérüléséből felépülve az 555-ös rajtszámú Szőke Márk ismét az Open 2S kategóriában versenyzett Sherco SE300R típusú motorjával. Az első nap során a 6. helyezett lett, vasárnap az 5. helyen zárt.

A hétvége viszontagságosan kezdődött a számára, már a szombati első teszten eltalált egy fát és elesett, a baleset a motorban is kárt tett, de a versenyző szerencsére nem sérült meg. Később forgalomba került, lassabb ellenfeleket kellett kerülgetnie, majd újabb műszaki probléma alakult ki, ami miatt nem tudott megfelelően fékezni.

„Nagyon sok volt a hiba és sok munkát adtam a szerelőmnek, Kubik Zoltánnak. Szombaton a 6. helyezett lettem, vasárnap a crossteszten sikerült abszolút 2. legjobb időt futni mindössze 0,05 másodperces hátránnyal, ekkor azt hitte m, hogy tudok feljebb jönni, de a következő két teszten is adódtak kisebb hibák, és végül az 5. helyezett lettem.

„A portugál versenyhez képest az ellenfeleknek jobban feküdt a pálya, de örültem, hogy sokkal kisebb lett köztünk az időkülönbség. Az első nap során veszélyes balesetbe kerültem, örülök, hogy nem sérültem meg, befejeztem a versenyt és tapasztalatot gyűjtöttem. Ezeket felhasználva remélem, hogy a következő év jobban sikerül. Köszönöm Hadobás Ádámnak és Őry Tamásnak, hogy összeállt ez a nagyszerű csapat, jó érzés, hogy Magyarországot képviseltük” – mondta Szőke Márk.

Zajlik a folytatás előkészítése

Hadobás Ádám, az Enduro Team Hungary csapatvezetője hozzátette, a franciaországi Langeac-ban megrendezett verseny egyedülálló volt, mert a motorsportokért rajongó közönség fesztiválhangulatot teremtett. Felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon szoros verseny zajlott az Open 2S kategóriában, de Szőke Márk így is megállta a helyét, Zsigovits Norbertnek pedig folyamatosan figyelnie kellett, hogy ne maradjon le belga ellenfele mögött az Open 4S kategória 2. helyéért zajló küzdelemben.

„Ez volt az Enduro Team Hungary első szezonja, az elején még gyerekcipőben jártunk és tapogatóztunk, hogy mire lehetünk képesek. Titkon bíztam abban, hogy ilyen eredménnyel zárjuk a sorozatot. Az álom megvalósult, de sajnos rossz dolgok is történtek, elsősorban Szőke Márk sérülésére gondolok. Ha ez nincs, Márk is igen előkelő helyen végezhetett volna a bajnokságban. Köszönöm mindenkinek a bizalmat, állunk a jövő év elébe!” – összegzett Hadobás Ádám, az Enduro Team Hungary csapatvezetője.

A csapat létrejöttét és működését segítő Motorsport Talent Management ügyvezető igazgatója, Őry Tamás is elutazott a franciaországi Langeac-ba, ahol az Enduro Team Hungary támogatása mellett más csapatokkal és a promóter képviselőivel is egyeztetett a további tervekkel és lehetőségekkel kapcsolatban. A MOTAM mellett a Truck Race Promotion és a Racingline.hu működését is irányító szakember úgy vélte, a csapat az egész magyar endurósport számára nagy sikert ért el a világkupában megszerzett 2. hely révén, és azt tapasztalta, hogy a sportágban sokan szeretnék látni azt, hogy Magyarországon nagymúltú kategóriának fényes jövője is legyen.

„Az idei évet áttekintve egyértelműen látszik, hogy az erőfeszítés, amit a MOTAM részéről befektettünk ebbe a projektbe, már egy ilyen csonka év alatt is elkezdett nagyszerű, nemzetközi eredményeket hozni. Ezért jött létre a MOTAM, hogy magyar sportolókat kiváló, nemzetközi eredményekhez segítsünk. Megtettük az első lépést, hiszünk ebben a munkában és úgy érzem, hogy a sportolók részéről is megvan a bizalom az irányunkban” – jelentette ki Őry Tamás, a MOTAM ügyvezető igazgatója.