A Spanyol Nagydíj otthonában, a Circuit de Barcelona-Catalunya pályán zárult a TCR Europe 2023-as szezonja, amelyben az Aggressive Team Italia színeiben Losonczy Levente is rajthoz állt. A Hungarian Motorsport Academy támogatottja a második futamot a második sorból kezdhette meg.
Losonczy Levente számára új helyszínen, Barcelonában rendezték meg a TCR Europe versenysorozat idei utolsó hétvégéjét, ahol a mezőny jelentős részét Audik tették ki, és ez a hétvégi erőviszonyokon is meglátszott. Idén többször is megfigyelhető volt, hogy a német gyártó autói az egyenesekben nagyon erősek, ez Spanyolországban sem volt másként, és a pálya jellegéből adódóan alaposan megnehezítették Levente dolgát.

A győri versenyző a szabadedzéseken gyorsan megszerette a pályát, úgy zárta a pénteki napot, hogy érezte, hol kell változtatnia a szombati időmérő edzés, valamint az első futam előtt. „Reggel 9-kor kezdtünk, egész jó köröket autóztam, rögtön megtetszett a pálya ritmusa. A második edzésen az autó balansza nem volt optimális, ezen holnapra próbálunk változtatni. Egyáltalán nem vagyunk elveszve, sok maradt még bennünk” – nyilatkozta Levente, mielőtt megcélozta az időmérő második szakaszát.

Szombaton ezt sikeresen el is érte, az első futamra a 7. rajtkockát szerezte meg, a vasárnapi, fordított rajtrácsos versenyre pedig a második rajtsorba kvalifikált, a 4. helyről várhatta az indulást. Az első rajt jól is sikerült, Levente rögtön kikerülte az egyik Lynk & Co-versenyzőt, viszont már az első kanyarnál látszott, hogy nehéz futam vár rá.

„A rajtom egész jó volt, tudtam hozni egy helyet az egyik Lynk & Co megelőzésével, de az Audik rögtön utolértek, már az első kanyarnál. Szendvicsbe kerültem és harcolni kezdtünk az első pár kanyarban, és visszacsúsztam néhány helyet. Vonatozás alakult ki, így is telt a verseny nagy része. A 9. helyen intettek le, ennyi volt a mai futamban” – nyilatkozta a Hungarian Motorsport Academy tagja.

A vasárnap megrendezett második futam rajtjánál a Levente előtt a 2. kockából induló Daniel Tkachenko bemozdult, így kisebb zavar alakult ki. Az ukrán versenyző átmenetileg átvette a vezetést, Leventének viszont nem jött ki jól az 1-es és a 2-es kanyarkombináció, a 3-asban pedig hátulról megtolták, így az első kör felénél a 7. helyen haladt. A továbbiakban a szombaton látott forgatókönyv érvényesült, szoros csata és vonatozás alakult ki a mezőnyben, ennek eredményeként Levente a 8. helyen zárta a futamot.

„A második barcelonai futamon is jó volt a reakcióidőm a rajtnál, az sem zavart meg, hogy az előttem lévő versenyző bemozdult, és ezért büntetést kapott. Az Audik megint utolértek az 1-es kanyarnál, a 3-asnál az egyik meglökött, és elkezdett csúszni az autóm hátulja. Megfogtam, de lendületet vesztettem, majd még két-három alkalommal koccantunk, így négy Audi kikerült. Velük nem sokat lehet utána kezdeni, olyan gyorsak az egyenesben, hogy lehetetlen visszaelőzni őket. Szinte lemásoltuk a tegnapi versenyt, hajszoltuk egymást és csatáztunk, így végül a 8. helyen értem célba. Az autóm szuper volt, ebből a versenyből ennyit lehetett kihozni, de élveztem a versenyzést és alig várom már Imolát!”

„Köszönöm szépen az Aggressive Team Italia munkáját az egész TCR Europe-szezon során, Gianni Morbidellinek a coachingot, édesapámnak, a szponzorainknak és a Hungarian Motorsport Academy-nek a támogatást!”

Levente idei versenyprogramjából egy versenyhétvége maradt, 2023. október 27-29. között Imolában zajló TCR Italy-szezonzárón szerepel. Az Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari pályán rendezett idénynyitó második futamán a 3. helyezett lett.   

Losonczy Levente, TCR Europe Barcelona eredmények

Első szabadedzés: 9.
Második szabadedzés: 10.
Időmérő edzés: 7.
Első futam: 9.
Második futam: 8.
Pontverseny: 11.