Nem hozott szerencsét a hazai pálya Losonczy Levente számára, miután a TCR Europe hungaroringi fordulóján szombaton és vasárnap is balesetbe keveredett, a második futamot ezért rögtön a rajt után kénytelen volt feladni. Az Aggressive Team Italia versenyzője azonban így is értékes tapasztalattal gazdagodott.

A Hungaroringen, egy újabb nagydíjpályán rendezték meg a TCR Europe versenysorozat idei negyedik fordulóját, ami egyben a World Tour utolsó európai helyszíne is volt. A két értékelésnek köszönhetően ismét erős mezőny állt össze, amelyben az Aggressive Team Italia versenyzője, Losonczy Levente is pályára lépett.

Noha a Hungaroring hazai pálya Levente számára, a Hyundai Elantra N TCR-rel minden helyszínen a tapasztalatszerzés az egyik fő feladat. Ebben ezúttal nem segített, hogy a két pénteki szabadedzés egyikét elmosta az eső, így száraz pályán lényegében 30 perc edzéslehetőség maradt a pilótáknak.

Levente számára a hétvégén két komoly mérce is akadt: a Hungarian Motorsport Academy egyik mentora, Michelisz Norbert is pályára lépett, valamint az Aggressive Team Italia színeiben a korábbi Auto GP-bajnok és TCR Italy 2. helyezett Kevin Ceccon is rajthoz állt.

Pénteken Levente egy 14. és egy 19. hellyel zárta a szabadedzéseket, majd a 18. helyezett lett az időmérőn, 0,5 mp-cel lemaradva a 15. helyezett Ceccontól. Ez ugyan sejttette, hogy küzdelmes versenyek várnak rá a mezőny sűrűjéből, a közvetlen ellenfeleihez viszonyított időkülönbség azonban optimistává tette.

A várakozás szombat délután beigazolódott: Levente jól rajtolt az első futamon, egy ideig a 17. helyen haladt, majd csatákba bonyolódott, egy versenyszituáció során beszorult két ellenfele közé. Az autójának jobb első lengőkarja elhajlott, így már nem tudta tartani a riválisok tempóját, és végül a 18. helyen intette le a kockás zászló.  

Illusztris vendégek, balszerencsés rajt

Vasárnap igazi versenyhangulat fogadta a csapatokat és az egyre nagyobb létszámú közönséget is. A Hungarian Motorsport Academy versenyzőjét Szujó Zoltán, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke is üdvözölte, valamint meglátogatta őt az ismert énekes-műsorvezető, Lola is, aki egy túravezetés erejéig az Aggressive Team Italia csapatánál is vendégeskedett.

A szigorú programtól ők sem téríthették el Leventét, aki szombati adatok elemzése, a vasárnapi autogramosztás és az elmaradhatatlan bemelegítés után 12:05-től már el is indult is a második futamon.

Ez sajnos csupán néhány méterig tartott, mert az 1-es kanyarból kifelé Dušan Borković és Michelisz Norbert balesetbe keveredett, és Levente vétlenül nekiütközött Viktor Davidovski autójának, aki próbálta elkerülni a megpördülő autókat. Levente még visszatért a boxba a sérült autóval, de a folytatásra ezúttal nem volt lehetőség.

Az eredmények tekintetében a Hungaroring nem volt kegyes a magyar versenyzőkhöz, Levente azonban hálás volt a közönségnek a támogatásért.

 

„Felemelő érzés, hogy ennyien eljöttek szurkolni Michelisz Norbinak és nekem. Nagyszerű, hogy sokan megkerestek és aláírást kértek, mindenki boldog volt és lelkes. Vendégeket is fogadtunk, ők is remekül érezték magukat, és én is a szombati futam során. Különleges élmény hazai futamon részt venni, korábban még nem volt részem ilyenben” – nyilatkozta a Hungarian Motorsport Academy versenyzője.

„A vasárnapi rajtom a Hungaroringen ugyanúgy sikerült mint a többieké, majd kialakult az élmezőnyben egy láncreakció: két ellenfél összeütközött, az egyik autó megforgatta Michelisz Norbit, majd őt is megpróbálta kikerülni egy Audi, de nekiment. Ettől lelassult és a falnak pattant, majd előttem termett. Nem volt hova mennem, és lényegében eddig tartott nekem a verseny.”

„Ez duplán balszerencsés fejlemény, mert jelentősen változtattunk az autó beállításain a szombati nap után, ezeket szerettük volna tesztelni. Arra számítottam, hogy jó lesz a tempónk, így most várnunk kell a következő, mugellói tesztünkig, hogy ez kiderüljön. Kár, hogy Norbinak és nekem sem alakult jól a vasárnapi futam, de nagyon köszönjük a biztatást a szurkolóknak és hálás vagyok a csapatomnak, az Aggressive Team Italiának, Pepe Oriolának és Hatvani Bálintnak, a Fit4Race-nek, valamint édesapámnak, a partnereinknek és a Hungarian Motorsport Academy-nek a támogatásért!”

A hungaroringi forduló után Levente ismét a tanulmányaira koncentrál, legközelebb 2023. július 7-9. között versenyez Mugellóban a TCR Italy versenysorozatban, majd 2023. július 21-23. között a Paul Ricardon áll rajthoz ismét a TCR Europe mezőnyében.

Losonczy Levente, TCR Europe Hungaroring eredmények

Első szabadedzés: 14.
Második szabadedzés: 19.
Időmérő edzés: 18.
Első futam: 18.
Második futam: kiesett
Pontverseny: 14.