Általa jól ismert pályán, eddig ismeretlen motorral és gumikkal kellett megbirkóznia Gender Tamás Juniornak az olaszországi Franciacortában. Az olasz IAME-sorozat hatodik állomásán szereplő versenyző azonnal felvette a ritmust.

Az olasz IAME-sorozat 6. fordulójában versenyzett Gender Tamás Junior az elmúlt hétvégén Franciarcortában. A X30 Junior kategóriában versenyző sportolónak csak a pálya volt ismerős, hiszen mind az X30-as motorral, mind a gumikkal meg kellett barátkoznia, hogy minél előbb felvegye a ritmust az 51 fős mezőnyben. A csütörtöki teszt után a Forza Racing színeiben induló versenyző a 11. helyen kezdett a pénteki szabadedzésen, majd az időmérőn megérkezett az élmezőnybe, mivel csoportjában és összesítésben is a 3. helyen zárt.

Gender Tamás Junior így tehát az előkelő második sorból várhatta a három előfutamon a rajtot, és már a legelsőn megmutatta, hogy nemcsak időmérőn, hanem versenyen is felveszi a versenyt a legjobbakkal. Végül nyolcadikként ért célba, de mivel beesett a gokartjának az orrkúpja, büntetés után a 16. pozícióban rangsorolták.

Másnap aztán már valóban összejött a top 10, ezt az eredményt azonban nem sikerült megismételni a harmadik előfutamban, mert a magyar gokartos előtt történt egy baleset, aminek következtében megsérült a gokartja és fel kellett adnia a küzdelmet. Az elődöntőbe azonban így is bejutott, majd a kezdeti visszaesés után hét versenytársát megelőzve a 16. helyen ért célba, ám itt is jött egy büntetés, ami visszavetette a 22. pozícióba, itt zárta tehát az IAME-sorozat franciacortai fordulóját.

„A pénteki időmérőn remekül indult a hétvégém, ráadásul úgy lettem harmadik, hogy a leggyorsabb körömben még előztem is egyet – kezdte értékelését Gender Tamás Junior. – Az első futamon jó rajttal feljöttem a második pozícióba, de a kanyarkijáratokon nem volt megfelelő a tempóm, így ezt a helyezést nem tudtam tartani, de így is a legjobb tízben zártam. A kezdés a szombati előfutamokon is hasonlóan alakult, eleinte mindkét versenyen az élmezőnyben gokartoztam.”

„Sajnos az utolsó előfutamban történt előttem egy baleset, amit csak úgy tudtam kikerülni, hogy összeértem a mellettem haladóval, ettől pedig felugrattam a rázókőre és elhajlott a tengelyem. Az elődöntőre a csapatom kemény munkájának köszönhetően sokat javult a tempóm, ám amikor jó rajt után sikerült a belső ívre kerülnöm, beragadt előttem a sor és visszaestem a 23. helyre, ahonnan végül hét pozíciót jöttem előre. Összességében pozitív érzésekkel zárom a hétvégét és már fejben a következő versenyre készülök, köszönöm a Forza Racingnek a kemény munkát!”

Gender Tamás Junior legközelebb július 13. és 15. között, a Champions of the Future Euro Series idei negyedik állomásán, Cremonában versenyez.

Gender Tamás Junior, X30 Junior eredmények

Résztvevők: 51
Időmérő csoport: 3.
Időmérő összesített: 3.
A-B előfutam: 16
A-C előfutam: 9.
A-D előfutam: 24.
Előfutamok összesített: 36.
Elődöntő: 22.
Elődöntő utáni összesített: 39.
Döntő: –