Rekkenő hőség és ezért rendhagyó időterv fogadta a TCR Europe mezőnyét az F1-es Francia Nagydíj korábbi helyszínén, a Paul Ricardon. Az Aggressive Team Italia színeiben versenyző Losonczy Levente pole pozíciót szerzett, a futamokon azonban nem jött ki számára a lépés.

A bajnokság a legutóbbi, hungaroringi fordulón még a TCR World Tourral közös mezőnyben versenyzett, ezúttal Franciaországba viszont önállóan utazott el a TCR Europe tizennégy autót számláló mezőnye, köztük a Spa és a Hungaroring után a sorozatban az idei harmadik versenyhétvégéjén résztvevő Losonczy Leventével.

A 20 éves pilóta a Hyundaiával sikeresen túljutott a kvalifikáció első szakaszán, majd a másodikat a 10. helyen zárta, ami a bajnokság lebonyolítási rendjének értelmében első rajthelyet jelentette a hétvége második, fordított rajtrácsos versenyére.

„A Q1-ben teljesen egyedül mentem végig, és az ottani körömmel tovább is jutottam a Q2-be – kezdte időmérőjének értékelését a Hungarian Motorsport Academy versenyzője. – A Q2 tíz perce alatt egy javítási lehetőségem volt, amely során egy Hyundai mögött haladtam, amit így jó referenciaként használhattam, ráadásul némi szélárnyékot is kaptam tőle.”

„Úgy érzem, abban a körömben szinte mindenhol a határon autóztam, nagyon kevés maradhatott benne. A pálya leghosszabb jobbos kanyarjában, ahol bőven 200 km/óra feletti a tempó, majdnem keresztbe álltam, de meg tudtam menteni a helyzetet, így végül minden jól összeállt abban a körben. Ezzel a 10. helyet szereztem meg.”

A szombaton megrendezett első futamon Levente a szokatlanul lebonyolított rajtprocedúra ellenére is jól kezdett, később viszont nehézségei adódtak, végül a 9. helyen ért célba.

„A versenyirányítás mindenkit meglepett ma, mert a Forma-1-ben és TCR-ben is megszokottaktól ellentétben a rajtnál egyszerre villantak fel és aludtak ki a lámpák. Így sem volt rossz a rajt, javítottam is egy pozíciót, utána 5-6 körig hasonló tempót mentem az előttem lévő csoporttal. A végén volt két elfékezés, ezért kissé lemaradtam a többiektől, de az autó szuper volt, végig konstans köröket mentem, ami ígéretes” – összegzett az Aggressive Team Italia pilótája.

A hétvégén a fő hangsúly a vasárnapi versenyen volt, és azon, hogy a Hyundai minél tovább maradjon az első helyen. Levente remekül rajtolt és az élen fordult az első kanyarba, de néhány kanyarral később, a Mistral-egyenesben található sikán előtt Viktor Davidovski megelőzte, így visszacsúszott a 2. helyre.

Nem adta magát azonban könnyen a magyar pilóta, és az utolsó szektorban meglepte ellenfelét és ismét az élre állt, hogy aztán a célegyenesben már Pauwels támadásait verje vissza. A belga pilóta kívülről próbálta őt előzni, majd átvágta a pályát a bukótérben. A védekezés miatt Levente ritmust veszített és ketten is elmentek mellette, majd a Mistral-egyenes sikánjában nekimentek hátulról, amitől megcsúszott, és további pozíciókat veszített. Végül a 12. helyen értékelték.

„A rajtommal nem volt gond, jól el tudtam rugaszkodni, de az egyenesben megelőzött az Audi. A kör végén hibázott, így vissza tudtam előzni, így a második kört még az élen kezdtem. Az egyes kanyar féktávján úgy helyezkedtem, hogy az engem kívülről támadó ellenfelemnek ne maradjon hely, és le kelljen vágnia a pályát, utána pedig adja vissza a pozíciót. Ez azonban nem történt meg, és rám estek négyen. Ezután a sikánban az egyik Cupra meg is lökött, amitől lendületet veszítettem, többen is kikerültek, ami megpecsételte a versenyemet. Az autó képes lett volna arra, hogy tartsam velük a tempót, de lassú defektet kaptam és muszáj volt kiállnom. Az Audikkal sajnos az egyenesben nem lehet felvenni a versenyt, irreálisan gyorsak. Előzetesen azt hittem, hogy lesz sanszom, de nem volt. Mint mindig, ezúttal is köszönöm szépen az Aggressive Team Italia, Pepe Oriola, Hatvani Bálint és a Fit4Race munkáját, valamint édesapám, a partnereink és a Hungarian Motorsport Academy támogatását.”

A TCR Europe franciaországi fordulója után szünet következik Levente szezonjában, legközelebb szeptember 15-17. között versenyez Monzában, a TCR Italy sorozatban, majd a következő hétvégén ugyanitt, a TCR Europe mezőnyében áll rajthoz.  

Losonczy Levente, TCR Europe Paul Ricard eredmények

Első szabadedzés: 7.
Második szabadedzés: 13.
Időmérő edzés: 10.
Első futam: 9.
Második futam: 12.
Pontverseny: 15.