Molnár Martin óriási lehetőség kapujában áll, ugyanis ott van a nívós Richard Mille Young Talent Academy utánpótlás-nevelő program jelöltjei között. Amennyiben ő kerül ki győztesként, jövőre a tavalyi F2-es bajnokot adó csapatnál versenyezhet.

Molnár Martin egyedüli magyarként került be a Richard Mille Young Talent Academy idei jelöltjei közé. A 15 éves pilóta hét másik gokartossal fog megküzdeni azért, hogy őt találják a legalkalmasabb versenyzőnek. Ha pedig ez összejön, akkor hatalmas lépéselőnnyel kezdheti meg karrierjét az együléses sorozatokban.

A Nicolas Todt-fémjelezte All Road Management által szervezett programot 2018-ban hívták életre. Célja, hogy minden évben találjon egy tehetséget, aki a megfelelő korosztályba tartozik (az idei kiírásban a 2007. január 1-e és a 2009. április 1-je között született versenyzők vehetnek részt), illetve nem tagja egyik nagy gyártó utánpótlás-nevelő programjának sem. Az idei jelöltek most kerültek nyilvánosságra, és a nyolc főt tartalmazó listán a MOTAM pilótájának neve is szerepel.

„A magyar autósport történetében ritka alkalom, hogy egy fiatal tehetség bekerül egy ilyen rangos válogatóra. Molnár Martinnak, családjának, szponzorainak, a Hungarian Motorsport Academynek és a MOTAM-nak is nagy siker, hogy az elmúlt évek munkájának köszönhetően mindössze 8 pilóta egyikeként Martin is pályára léphet Navarrában. Már a kiválasztás is igazolja, hogy Martin fényes jövő előtt áll és az eredménytől függetlenül páratlan tapasztalatokkal fog gazdagodni” – nyilatkozta Őry Tamás, a MOTAM ügyvezető igazgatója.

Az ifjú pilóták először a Formula Medicine létesítményébe látogatnak az olaszországi Viareggióba. A többek között élsportolók számára mentális, orvosi és fizikai felkészítést nyújtó komplexumban október 9-én töltenek el egy napot. Bő egy héttel később, október 17-én és 18-án pedig már autóba is kell ülniük a spanyolországi Navarra Circuiten.

A döntéshozók a pilóták ottani teljesítménye alapján fogják kiválasztani azt az egyet, aki mesés jutalomban részesül: ülést kap a spanyol Forma–4-es bajnokságban, méghozzá nem kisebb csapatnál, mint az MP Motorsport. Az istálló az F2-ben és az F3-ban is szerepel, és tavaly ők adták a Forma–1 előszobájaként számontartott sorozat bajnokát Felipe Drugovich személyében. Ez ráadásul nem minden, hiszen a csapattól minden szükséges támogatást megkap, emellett hat kollektív teszten vehet részt, valamint a sisakot leszámítva a versenyzői felszerelést is biztosítják neki.

A programot nem véletlenül nevezték el az azonos néven ismert óramárka alapítójáról, Richard Mille-ről. A svájci üzletember szponzorálja a kezdeményezést, de messze nem csak emiatt része az autósport vérkeringésének: amellett, hogy saját csapatot üzemeltet, többek között Charles Leclerc-t, Fernando Alonsót, Alain Prostot és Sébastien Ogier-t is támogatja. Sőt, más sportágakban is jelen van, hiszen például a teniszező Rafael Nadallal, a golfozó Bubba Watsonnal és az alpesi síző Ester Ledeckával is együttműködik.

Ami Molnár Martint illeti, a Hungarian Motorsport Academy által támogatott versenyző kiválóan kezdte az idei évet, hiszen megnyerte a Winter Cupot, a WSK Champions Cupon pedig második lett az OK kategóriában. Ennek köszönhetően heteket töltött az FIA idén életre hívott gokart-világranglistájának élén, amely a gyári F1-es csapatok támogatottjait és a felnőtt pilótákat is magába foglalja. Jövőre megkezdi a formulaautós karrierjét, a Richard Mille Young Talent Academy pedig óriási lehetőséget jelent neki, valamint a magyar autósportnak.