Nagy utat járt be Rácz Geri pályafutása első angliai versenyhétvégéjén, a Donington Parkban. A MINI CHALLENGE mezőnye nagy kihívás elé állította az EXCELR8 Motorsport 16 esztendős versenyzőjét, de a kezdeti viszontagságok után remek felzárkózással megmutatta, hogy van keresnivalója a sorozatban: a második futamon nyolc, a harmadikon kilenc pozíciót javított, és harcban volt az újonc értékelés megnyeréséért is.

Egy kiesés után két látványos versenyt hozott Rácz Geri számára a brit MINI CHALLENGE-ben teljesített első hétvégéje. A 16 esztendős versenyző az idei évtől a szigetországban, az EXCELR8 Motorsport színeiben folytatja a pályafutását azzal a céllal, hogy élvonalbeli túraautó-versenyzővé válhasson. Az első futamok rögtön megmutatták, hogy a 270 lóerős, szekvenciális sebességváltókkal és slick gumikkal szerelt autók, a füves és kavicsos bukóterek miatt kíméletlen pályák, valamint a tapasztalt ellenfelek komoly kihívást jelentenek.

Geri számára az első igazi megmérettetés a szombat reggeli időmérő edzés volt, ígéretes tempóval kezdett és a kvalifikáció első részében a 9-10. hely környékén is feltűnt a neve, de egy piros zászlós szakasz megtörte a lendületét, és az újraindítás után nem tudott javítani a köridején, így végül a 17. helyen zárt a 28 fős mezőnyben. Ezzel egyáltalán nem lehetett elégedetlen, hiszen csupán alig több mint fél másodperccel maradt el az EXCELR8 Motorsport hat pilótájából a legjobb időt elérő, azzal a 9. rajtkockát megszerző Jason Lockwoodtól, ami a MINI CHALLENGE-ben eltöltött első időmérő után biztató teljesítmény volt. 

Rácz Geri, Donington

A szintén szombaton rendezett első futam elején is úgy tűnt, hogy a 7-es rajtszámú MINI pilótája tovább bizonyíthat. Az egyik ellenfél megbüntetése miatt a 16. helyről rajtolva remekül indult, rögtön három helyet javított, de egy baleset következtében kiesett.

„Ketten összeütköztek előttem, nem tehettem mást, a fékbe kellett taposnom, amitől a hideg hátsó gumikon elúszott az autó hátulja. Nem tudtam megfogni, így a kavicságyban ért véget számomra a verseny – nyilatkozta szombaton, de igyekezett a helyzet pozitív oldalát nézni. – Inkább félig teli a pohár, hiszen jól rajtoltam, amit a csapat külön ki is emelt, mondván inkább az a jellemző, hogy egy szezonnyi gyakorlással tudnak ilyen jól rajtolni a pilóták. Persze, van még hova fejlődnöm, de elsőre nem volt rossz.”

Rácz Geri, Donington

A vártnál is sikeresebb felzárkózás vasárnap

A vasárnap rendezett két futam közül az elsőt Geri a 28. pozícióból kezdhette meg, és végül nyolc helyet javítva, a 20. helyen fejezte be, ami megfelelt az előzetes várakozásoknak. Ennél egy hellyel jobbat is elérhetett volna, a küzdelemnek azonban piros zászló vetett véget, és az utolsó teljes kört vették figyelembe.

Az aznapi második, összességben harmadik futamon így a 20. rajtkockából indulhatott, de már az első körben feljött a 15. pozícióba, majd később további helyeket nyert. A futam egy szakaszában a 9. helyen is haladt, végül pedig 11. helyen intették le, így a 20 perces futamon összesen kilenc pozíciót javított. A kockás zászlót közvetlenül az újonc értékelést megnyerő Alex Denning mögött látta meg, miután még az utolsó körben is csatáztak egymással. 

„Nagyon jókat csatáztam. Az egyik párharcból nem jöttem ki jól, mert ketten koccantak előttem, amitől igencsak lelassultak, de az egyikük mellett így is el tudtam menni. Ezután viszont hátulról megérkezett egy másik riválisom, és átvágott a kavicságyon, őt pedig már nem tudtam kikerülni, és egy kicsit nekimentem, ami miatt hárman is megelőztek. Szerencsére később mindhárom pozíciót vissza tudtam szerezni” – értékelte Geri a hétvége utolsó versenyét.

Geri az első versenyhétvége után az összetett pontverseny 21. helyén áll 39 ponttal, az újoncok értékelésében pedig az 5. helyezett, de a szabályok szerint a szezon végén minden versenyző köteles eldobni a két legrosszabb eredményét. A fiatal pilóta az első futamon történt kicsúszás után a második és a harmadik felvonás során versenyképes volt, ezzel elnyerte a csapat elismerését is. Geri az EXCELR8 Motorsport mérnökeire, szerelőire és versenyzőire is számíthat, valamint a tesztek során mellette levő coach-a, James „Jiggy” Gornall is segíti őt.

„Nagyon szoros kapcsolatot próbálunk kialakítani a csapattal, és minél több információt megosztunk egymással. Az adatelemezés is sokat segít, a csapat versenyzőinek telemetriáját is össze szoktuk hasonlítani. Mindenki tudja, hogy hol és miben kell fejlődnie. Dan Zelosnak kifejezetten köszönöm az egész hétvégi segítségét, bármivel fordulhattam hozzá, és magától is odajött, hogy tud-e még valamiben segíteni. Az egész csapatnak hálás vagyok a hétvégéért, valamint a Fit4Race-nek, akik kulcsszerepet játszanak a felkészülésemben. Mindkét vasárnapi futamot nagyon élveztem, de különösen a másodikat. Annyi akció volt, hogy az összesre nem is emlékszem. Gratulálok a csapattársaimnak az elért eredményekhez!” – összegezte Geri a bemutatkozó hétvégéjén történteket.

Az EXCELR8 Motorsport versenyzője legközelebb május 13-a és 15-e között lép pályára Brands Hatch Indy nyomvonalán.