A jövőre Forma-1-es nagydíjat is rendező Las Vegasban zárta az idei gokartos szezonját Molnár Martin. A 14 éves versenyző csapata, az Energy Corse felkérésére állt rajthoz a 25. alkalommal megrendezett SKUSA SuperNationals nevű versenyen, ahol korábban a legendás Michael Schumacher is versenyzett. 

A csúcskategóriás autóverseny-kategóriákba készülő fiatal tehetségek főleg Európában kezdik meg gokartos pályafutásukat a WSK, a Champions of the Future és a CIK-FIA-sorozatokban, de akadnak az öreg kontinensen kívül is olyan versenyek, amelyek nagy érdeklődést váltanak ki.

Ilyen a 2022. november 16-20. között 25. alkalommal megrendezett SKUSA SuperNationals nevű viadal is Las Vegasban, ahol felnőttként még a legendás Michael Schumacher is rajthoz állt. Idén egyedüli magyar versenyzőként, csapata felkérésére az Energy Corse pilótája, Molnár Martin is pályára lépett a kaszinóvárosban.

A lehetőség különös jelentőséggel bírt, hiszen Las Vegas jövőre ismét F1-es nagydíjat rendez, ami még magasabb rangra emeli a gokartversenyt is. A jövő autóversenyzői már pályafutásuk hajnalán megismerhetik az Egyesült Államok egyik világhírű helyszínét, ami várhatóan a gyorsasági autósportban is jelentős szerepet fog betölteni.

Új időzóna, lebonyolítás és ellenfelek

A HUMDA Academy támogatásával versenyző Molnár Martin számára ez volt az első alkalom, hogy Európán kívül versenyzett, az előző, lonatói WSK Final Cup-forduló után rögtön Las Vegasba repült, ahol az időeltolódással dacolva szerdán már ismét gokartba ült.

A pályát a korábbi F1-es nagydíjakhoz hasonlóan egy hatalmas parkolóban alakították ki, a nyomvonalat olyan műanyag falak övezték, amik a bérgokart pályákról is ismerősek. A versenygokarton azonban nincs körben ütközésvédelem, ha az első kerék találkozik a fal összeillesztésével, akkor az keményen megtorolja a hibákat. Martin az első szabadedzésen megérintette a falat, aminek súlyos következményei lettek. A következő pályára lépésig 40 perc állt rendelkezésre, ami csak a legszükségesebb alkatrészek cseréjére volt lehetőség, sérült váz egyengetését csak a nap végén lehetett elvégezni.

Ebből következően, csütörtökön csak két szabadedzése maradt, hogy kiismerje a pályát, majd az időmérőn a szerdai eredményei alapján a négy csoportra osztott mezőny második csoportjába került, így hiába érte el az 5. helyet a csoportjában, a pálya gyorsulásának köszönhetően a 29. helyen zárta az időmérőt. A program három előfutammal folytatódott, kétszer rajtolt a 15. helyről, ekkor a 9-10. helyet érte el, egyszer pedig a 16. helyről indulva a 14. helyezett lett. Már az előfutamokon szembetűnő volt, hogy Martin gokartja nem elég gyors az egyenesekben, ami megnehezítette a 14 éves versenyző dolgát.

A vasárnapi döntőben remek versenyzéssel, a balesetekből kimaradva a 18. helyről rajtolva a 14. helyen ért célba úgy, hogy a versenyben futott leggyorsabb köre mindössze a 37. volt. Ezzel újabb értékes tapasztalatokat szerzett az európai gokartversenyektől merőben eltérő környezetben.

„A szezon elején nem gondoltam volna, hogy Las Vegasban búcsúztatom majd az idei szezont, nagyon különleges lehetőség volt, hogy belekóstolhattam a gokartozás egy kicsit más formájába. Nem ismertem a pályát és az ellenfeleket, a gokart is más volt ahhoz képest, amivel Európában versenyzem, így most nem az eredmény a lényeges, hanem az, hogy megtapasztaltam, mennyire másként működnek a dolgok az USA-ban és milyen kihívás a tengerentúlon versenyezni. Most jön egy kis pihenő, de már most várom, hogy részt vehessek az év végi OK-kategóriás teszteken.”

Molnár Martin, SKUSA SuperNationals eredmények

 

Résztvevők: 67
Időmérő csoport: 5. hely
Időmérő összetett: 30. hely
B-C előfutam: 15. -> 9.
B-D előfutam: 15. -> 10.
A-B előfutam: 16. -> 14.
Döntő: 18. -> 14.