Azok után, hogy októberben búcsúzott az OK Junior kategóriától, Molnár Martin a hétvégén bemutatkozik az OK-mezőnyben. Az Energy Corse 14 esztendős gokartversenyzője Sarnóban csap össze a legjobbakkal. Az OK Junior kategóriában remek szezont záró Molnár Martin a hétvégén újabb lépcsőfokhoz érkezik gokartos pályafutásában, ugyanis a WSK Final Cup első fordulójában bemutatkozik az OK-kategóriában. Az Energy Corse gyári pilótája az idén 3. helyet ért el a Champions of the Future Euro Series franciacortai fordulóján, második lett a Trofeo delle Industrie-versenyen, valamint a világbajnokságon is végig az élmezőnyben versenyzett: előfutamot nyert és a szuper előfutamon második lett. A HUMDA által támogatott sportoló a Nápolytól nem messze található Sarnóban versenyez először az OK Juniornál minden szempontból magasabb szintet képviselő OK-mezőnyben. Ami a technikai összevetést illeti, az OK-ban használt gokart erősebb, gyorsabb, és jobban tapad a kanyarokban. A teljesítménykülönbség nagyjából 10 lóerő a két kategória motorjai között, illetve az OK-ban 2000-rel magasabb percenkénti fordulatszámon pöröghetnek a blokkok. Emellett puhább gumikeveréket használnak a csapatok, és Power-szelep is van a gokartokon, amelyek súlyhatára a juniorok 140 kilójával szemben 145 kg. Mindez pályától függően 1-1,5 másodperccel jobb köridőket tesz lehetővé, az egyenesekben pedig akár 15 km/h-val is nőhet a tempó.

Változás a lebonyolításban

A WSK Final Cup 2011 óta tartó történetében ez lesz a 11. alkalom, hogy megrendezik a rangos szezonzáró viadalt (2020-ban a Covid-járvány miatt elmaradt), de most először nem egy, hanem két versenyhétvége összesített eredménye dönt majd a bajnoki címről, a november 3-6-ig Sarnóban zajló megméretés után ugyanis november 10-től 13-ig Lonatóban is összecsapnak majd a jövő ígéretei.

A sarnói nyitányra mind a négy kategóriát figyelembe véve több mint 200 gokartost várnak, és Martinhoz hasonlóan sokaknak ez lesz a debütáló futama az eggyel magasabb géposztályban. Az OK-mezőnyben ott lesz Joseph Turney, a Tony Kart WSK Super Master Series-t megnyerő versenyzője, illetve csapattársa, az OK Juniorból feljebb lépő, ott az idén WSK Euro Series-t nyerő Jan Przyrowski is, nem beszélve a WSK Open Cup-győztes Tomass Stolcermanisról, aki Martin csapattársaként az Energy Corse színeiben áll majd rajthoz.

Ide lehet eljutni

A fiatalok egy-egy itteni jó szerepléssel olyan, idősnek ugyancsak nem mondható elődök nyomdokaiba léphetnek, mint a 2020-ban a Forma-2-ben ezüstérmet nyerő, jelenleg az IndyCarban versenyző Callum Ilott (23), vagy Frederik Vesti (20), aki az idén az F2-ben debütált, és a novemberi Forma-1-es Abu-dzabi Nagydíj utáni teszten pályára léphet a Mercedesszel. Szintén versenyzett itt a tavalyi F2-es ezüstérmes Robert Svarcman, aki az idei USA Nagydíj első szabadedzésén vezette a Ferrarit, majd Abu-Dzabiban ismét lehetőséget kap Carlos Sainz autójában. Ráadásul, mind a hárman megnyerték a WSK Final Cupot.

Azt a Final Cupot, amelynek vasárnapi napját a WSK oldalán szokás szerint bárki élőben követheti majd, és szurkolhat Molnár Martinnak, illetve a másik három magyar versenyzőnek.

A WSK Final Cup 1. fordulójának programja

Szerda/csütörtök

08.45: Szabadedzések

Péntek

08.45 – 11:23: Szabadedzések
11.30 – 12:46: Időmérő edzések
13.40 – 17:30: Selejtezők


Szombat

08:30 – 10:27: Bemelegítő edzések
10:30 – 17:30: Selejtezők


Vasárnap

08:30 – 10:27: Bemelegítő edzések
10:40 – 13:00: Elődöntők
14:00 – 16:00: Döntők (OK 15:30-tól)