Molnár Martin és Gender Tamás Junior egyaránt tavaly őszi kategóriaváltás után vág neki a 2023-as gokartszezonnak a WSK, Champions of the Future és CIK-FIA-bajnokságokban. Előbbi a felnőtt, utóbbi a junior mezőnyben készül arra, hogy csatlakozzon az élmezőny tagjaihoz.

Már januárban megkezdi idei szereplését a Motorsport Talent Management két gokartversenyzője, Molnár Martin és Gender Tamás Junior. Mindkét versenyző nagy kihívás elé néz, hiszen tavaly ősszel kategóriát váltottak, Martin az OK-mezőnyben méreti meg magát, míg Tamás Junior az OK Junior géposztályban áll rajthoz.

A tavalyi évet Las Vegasban, a 25. alkalommal megrendezett SKUSA SuperNationals nevű versenyen záró Martin számára a 2022-es szezon jelentette az áttörést: ekkor érkezett meg a gokartozás elitjébe, és amikor a technika lehetővé tette, az élmezőnyben harcolt. A Champions of the Future Euro Series franciacortai fordulóján előfutamot és elődöntőt nyert, a döntőben pedig a 3. helyet szerezte meg. A világbajnokságon bordasérülése ellenére szintén előfutamot nyert és több 2. helyezést is szerzett, végül a 8. helyen zárt.

Martin OKJ-pályafutását az őszi Trofeo delle Industrie-n zárta le egy értékes 2. hellyel, a WSK Final Cupon pedig már be is mutatkozott az erősebb, OK-kategóriában. Fontos mérföldkő volt ez a 14 esztendős sportolónak, aki magabiztosan vette az akadályokat, és kivívta csapata, az Energy Corse elismerését is. Ez annak tekintetében még nagyobb fegyvertény, hogy az olasz istállónál korábban a manapság már az F1-ben versenyző Alexander Albon és a kétszeres DTM-bajnok és ralikrossz-világbajnok Mattias Ekström is szerepelt.

Az idei szezon célja nem is lehet más Martin számára, mint fokozatosan felvenni az OK-mezőny ritmusát, és idővel itt is az élmezőny tempóját hozva a legjobb helyezésekért küzdeni. Nem lesz könnyű dolga, hiszen az OK-ban már profi, felnőtt ellenfelek ellen is bizonyítania kell, és fizikálisan is nagyobb megterhelést jelentenek a versenyek.

Hasonlóra készül Gender Tamás Junior is, aki első magyarként az egykor Lewis Hamiltont és Nico Rosberget is a soraiban tudó Parolin Racing Karts pilótájaként az OKJ-mezőnyben szeretne maradandót alkotni. A 12 esztendős versenyző tavaly novemberben, a rangos Trofeo delle Industrie versenyen kóstolt bele először ebbe a kategóriába, amelyben elsőre a tisztes helytállás volt a cél. Tamás Junior ezt maradéktalanul teljesítette, január 20. és 23. között pedig Martinnal együtt folytatja majd az akklimatizálódást a Winter Cupon.

Miként az lenni szokott a gokartsportban, a két fiatalra nagyon sűrű szezon vár, ami jelen esetben kimondottan hasznos, hiszen minél több megtett kilométerre van szükségük ahhoz, hogy a lehető leghamarabb otthon érezzék magukat az új kategóriában.

Februárban a WSK Super Master Series első két fordulóján lesz jelenésük, márciusban pedig már négy versenyhétvégén állnak rajthoz, közte a CIK-FIA Európa-bajnokság valenciai fordulóján. Innentől pedig nincs megállás, folyamatosan jönnek majd a versenyek, köztük a 2023. október 5-8. között zajló világbajnokság.

„Gokartos versenyzőink a magyar autósport jövőjének legígéretesebb tehetségei, ezt bizonyítja, hogy a HUMDA Academy programban is több feltörekvő pilóta helyet kapott, köztük Martin és Tamás Junior is. Nagyon örülünk, hogy mindketten a MOTAM-hoz tartoznak, OK-ban és OK Juniorban is szurkolhatunk tehetséges pilótáinknak – nyilatkozta Őry Tamás, a MOTAM ügyvezető igazgatója. – Mindkét versenyzőre kihívásokkal teli szezon vár, de biztosak vagyunk abban, hogy az Energy Corse és a Parolin Racing Kart kiváló hátteret biztosít majd a fiataloknak, akik így tovább haladhatnak álmaik megvalósítása felé. Izgalmasnak ígérkezik az útjuk, ezért mindenkit bíztatok arra, hogy kövesse őket és a versenyeiket a közösségi médiában.”